понедељак, 11. јануар 2021.

Origano - najefikasniji prirodni antibiotik koji poznaje nauka



Origano je samonikla mediteranska biljka koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu. Posebno je cijenjeno ulje origana, koje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspješno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazili i da je ulje divljeg origana je 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od bijelog luka.

Najviše se koristi u terapiji kandide i upornih  bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana učinkovitim se pokazalo i u prevenciji virusnih oboljenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja i čak štiti od raka. Primjena origana je široka i obuhvata čitav niz zdravstvenih poteškoća.

Origano se koristi i kao čaj za jačanje, za liječenje bolesti organa za varenje (naročito proliva) i disanje, a spolja se upotrebljava protiv raznih zapaljenja kože i sluznica.

Etarsko ulje od origana sadrži oko 50% timola, zbog čega ima veoma izražena antibakterijska svojstva. Na taj način se može i objasniti vjekovna upotreba i ogromno povjerenje u ljekovitu moć ove biljke.

Čaj ima jaka antibakterijska svojstva i daje odlične rezultate u liječenju problema izazvanih ešerihijom, stafilokokama, salmonelom i gljivicom kandidom. Pored ovoga, pokazao se i kao veoma djelotvoran kod želudačnih, urinarnih i crijevnih tegoba, neredovnih menstruacija, poremećaja metabolizma, nedostatka apetita, zatim kod ekcema, bolesti disajnih organa, grčeva u mišićima i reume.

Esencijalno ulje divljeg origana je efikasna pomoć u slučajevima infekcije grla i usta, ublažava kašalj i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Prednost ovog ulja je što bakterije ne razvijaju otpornost kao u slučajevima klasičnih lijekova na bazi antibiotika, pa se može koristiti bez bojazni da će njegovo ljekovito dejstvo oslabiti. Takođe, sjajan je i antioksidans, čak nekoliko stotina puta jači od zelenog čaja.

Ulje origana ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Četiri puta je snažniji od borovnica, dvanaest puta jači od pomorandži, dok je od jabuke ima čak 42 puta jača antioksidativna svojstva.

Ulje divljeg Origana je sasvim sigurno jedno od najefikasnijih prirodnih antibiotika koji poznaje nauka. Izuzetno efikasno eliminiše patogene i to na potpuno bezbjedan i prirodan način bez obzira da li su to virusi prehlade i gripa, gljivične ili bakterijske infekcije. Ovo ulje povećava otpronost organizma i imunitet.

Preporučuje se i kao lijek kod gljivičnih i bakterijskih virusnih infekcija, alergija, te za eliminisanje parazita iz organizma.

Pri laboratorijskim istraživanjima primarni sastojak karvakrol se pokazao kao jedan od najjačih antiseptika koji su poznati na svijetu. Važno je napomenuti da je velika prednost u korišćenju ovog ulja u tome da patogeni ne mogu razviti imunitet prema njemu kao što je to slučaj prilikom korišćenja farmaceutskih ljekova.

Njegovom primjenom se takođe izbjegavaju potencijalne nuspojave te opasnost od virulentnih mutacija. Ovo čudotvorno ulje je potentno antiviralno, antifungalno i antiparazitsko koje može umanjiti bol, upalu, a efikasno suzbija i infekcije. Dokazano je da je ulje divljeg origana snažno isto koliko i farmaceutski antibiotici bez rizika od toksičnosti.

Snažno pomaže kod ispucale kože, osipa, psorijaze, svraba, problema sa aknama, peruti, seboreje, vaši, problema sa ekcemom pa čak i kod upale i bolova uha. Zanimljivo je da se ulje divljeg origana smatra najboljim prijateljem atletičara zbog svog anestetičkog i antiupalnog delovanja. 

Efikasno ublažava zubobolju ubijajući bakterije koje prouzrokuju bol, spriječava povlačenje desni, a afte i labijalni herpes takođe efikasno liječi.

Pomaže kod ujeda, uboda, opasne lajmske bolesti, problema sa bradavicama, dekubitisa, atrtritisa, burzitisa, reume, tendonitisa, osteoporoze. Antitoksičan je kod pojave trovanja hranom, pomaže kod problema sa varenjem, prolivom i gasovima, smiruje i relaksira digestivni trakt, uklanja gliste i metilj u crevima kod kolitisa, hronove bolesti, dijareje, sindroma iritabilnog crijeva, a stimuliše i izlučivanje žuči od strane jetre.

Origano je veoma bogat hranjivim materijama. Sa visokim sadržajem mangana, gvožđa, kalcijuma, vitamina K, vlakana i velikog broja drugih organskih jedinjenja, origano prestavlja idealnu biljku za detoksikaciju organizma. Određena istraživanja su pokazala da origano može poboljšati funkciju jetre i ubrzati proces eliminacije toksina.

Iako se moćnim dejstvima divljeg origana uglavnom služimo tek kada nastanu specifične tegobe, trebalo bi ga imati u vidu kao saveznika u jačanju imunog sistema i koristiti ga preventivno. Brojni minerali koje sadrži, kao što su beta-karoten, bakar i niacin, pojačavaju njegov neprikosnoveni status prirodnog lijeka i sa prvim promjenama poželećete da ste počeli da ga koristite mnogo, mnogo ranije.

Нема коментара:

Постави коментар